Posted by on ינואר 9, 2017

דרוש מנהיג! דמות המנהיג האידיאלי, ומנהיגות אישית.

מהי מנהיגות? מיהו מנהיג? והאם גם אני יכול להנהיג?.. בסמינריון נתמודד עם השאלות הללו. ניפגש עם דמויות שונות של מנהיגים, נבחן את הערכים על פיהם לרוב נמדדים אנשים בכלל ומנהיגים בפרט.. כמו כריזמה, עושר, כבוד, מראה חיצוני, מעמד חברתי. נראה לעומת זאת, ערכים משמעותיים כמו עזרה הדדית, סבלנות, ענווה… ונגבש מודל של מנהיג חיובי. ונבין איך כל זה קשור אלינו ולבחירות היומיומיות שלנו…

תיאור הסמינריון:

העולם של ימינו, מושתת על מצוינות והישגיות אישית ובתי הספר והחברה מכוונים להצלחה בכל התחומים. המדדים שעל פיהם נבחנים אנשים הם עושר, כבוד, מראה חיצוני, כריזמה ומעמד חברתי. בעולם שכזה, נדחקים הצידה ערכים משמעותיים כמו עזרה הדדית, סבלנות, ענווה… והמנהיג נדרש 'לדרוך על אחרים' על מנת לקדם את עצמו.  במהלך הסמינריון, ייפגשו התלמידים עם דמויות שונות של מנהיגים, ויתמודדו עם השאלה- מי הוא מנהיג? ומה תפקידו בחברה שלנו?.. נגבש מודל של מנהיג חיובי, מנהיג ששם את טובת החברה במרכז ולא את טובתו האישית מתוך הבנה ש'להיות ראשון זה מחייב'.  ונבין איך כל זה קשור אלינו ולבחירות היומיומיות שלנו…

בסמינריון ננסה להגדיר מהי מנהיגות. מהי מנהיגות שלילית ומהי מנהיגות חיובית. איזה מנהיגות היינו רוצים? נשאל את עצמנו- איך אנחנו מנהיגים? ומה מניע אותנו?.. והאם מספיק להשאיר את ההנהגה בידי אנשים שעומדים בראש ומנותקים מאתנו, או שמא מנהיגות היא תכונה שעלינו לנסות לרכוש ולפתח בתוכנו?

נוהגים במנהיגות, הוא בראש ובראשונה סמינריון בנושא הנהגה אישית- כיצד כל אחד מאתנו יכול להנהיג את עצמו וסביבתו למקומות טובים יותר.

 

פירוט יחידות:

יחידה ראשונה- "מי רוצה היות מנהיג?"

מטרת היחידה, היא להמחיש כמה כוח ויכולת השפעה יש למנהיג. נעסוק בשאלה- מה קורה כאשר מנהיג משתמש בכוח ההנהגה כדי לרמוס או לפגוע באחרים ומוביל את החברה למקום שלילי? לאחר מכן נעסוק בשאלות- בשביל מה אנחנו צריכים מנהיגים? איזו מנהיגות היינו רוצים?

יחידה שניה- "דרוש מנהיג"

ביחידה זו נעסוק בשאלה- מה הופך אדם למנהיג? נעמוד מקרוב על דמות המנהיג בתרבותנו.  נראה שפעמים רבות, המנהיג נבחר על-פי תכונות חיצוניות כמו: כסף, ביטחון, כריזמה, מראה חיצוני. נראה כי בתרבות היהודית, המנהיג הוא לאו דווקא האדם בעל הכריזמה והרושם החיצוני. והתכונות החשובות להנהגה, הן לקיחת אחריות על המצב ודאגה לאחרים מתוך הזדהות ואכפתיות, אהבה ומסירות נפש. נוכיח זאת על-ידי לימוד מהמקורות- על דמותם של מנהיגים שונים במהלך ההיסטוריה, ובראשם- המנהיג הראשון בהיסטוריה היהודית- משה רבנו ע"ה.

יחידה שלישית- לעקוף את הרמטכ"ל

מטרת היחידה היא להעלות את הדילמה על סוג ההנהגה, האם המנהיג צריך להיות בראש ולהוות דוגמא, וכולם הולכים אחריו, או שאולי הוא צריך להיות מאחורה ולתת פקודות. נגיע להבנה כי אנו מצפים ממנהיג להוביל. דרך מעשהו של הלל, נלמד על אחריותו הגדולה של המנהיג- גדולה עד כדי העמדת הציבור לפני צרכיו שלו עצמו. הלל הזקן, גם ללא קמפיין תקשורת ושלטי חוצות, מלמד אותנו ש"להיות ראשון זה מחייב". מחייב אותך לחשוב על טובתם של האחרים ולעיתים להימנע ממנעמי השלטון וההנהגה, רק מכיוון שמוטלת עלייך האחריות הציבורית. מתוך נושא זה, נציף את השאלה שקיימת אצל כל אחד מאתנו בחיי היום יום- לשם מה? ננסה יחד לשאול את עצמנו, לשם מה אנו עושים דברים?..

יחידה רביעית- "מנהיג נולד"

ביחידה זו, ננסה לסכם ולתת מוטיבציה לכל אחד מאתנו להאמין בעצמו ולעשות שינוי, להתגבר כארי ולהבין שבכל אחד יש כוחות של מנהיגות עצמית וכללית. נפתח בהבהרה כי האשמה של אחרים במה שקורה לי- היא דבר שלילי, ולעומת זאת- לקיחת אחריות על עצמי, ובעצם הנהגת עצמי למקומות חיוביים, היא הדרך היחידה שבה אני יכול להתקדם באופן אישי ובכך לקדם את הכלל.

 

פעילויות נוספות:

  • פעילות o.d.t, ולאחריה דיון בקבוצות על שיתוף פעולה ולקיחת אחריות קבוצתית.
  • סיור בירוחם.
  • שיחה בנושא עשייה חברתית.
  • חוגי בחירה

לוז לדוגמא: סמינריון נוהגים במנהיגות

יום שישי:  

10:30 הגעה למדרשה

10:45 יחידת פתיחה-" מי רוצה   להיות מנהיג? "        

11:45    o.d.t

12:45 ארוחת צהריים

13:30 "מירוץ לירוחם"               

15:00 התארגנות לשבת

16:45 הדלקת נרות

16:50 מנחה 

  קבלת שבת      

  תפילת ערבית

סעודת שבת

יחידה- "דרוש מנהיג" 

עונג שבת

 

וביום השבת:

7:40  שיעור

8:00  תפילת שבת

סעודת שבת

יחידה- "לעקוף את הרמטכ"ל"!    

           חוגי רשות

15:30   מנחה

16:00 יחידה-"מנהיג נולד!"

17:00 סעודה שלישית

 ערבית

הבדלה

מילוי משובים

סידור חדרים

הביתה חזרה…

 

 

פורסם ב: סמינריונים